(Gent, 29 januari 2016)
Johan Van de Putte
- Hoe vergroot je de draagwijdte van therapeutische gesprekken?
- Hoe help je het zelfbeeld van de cliënt te reconstrueren?
- Hoe help je de kijk van anderen op de cliënt bij te stellen?
- Hoe bevorder je verbondenheid tussen mensen rond gedeelde waarden?
- Hoe help je anderen (partner, ouders, kinderen, collega’s, ervaringsgenoten, personen uit het bredere netwerk, ...) erkenning te geven voor stappen die je cliënt zet, voor de kijk van de cliënt op zichzelf, voor zijn of haar bedoelingen, dromen en waarden?
Deze workshop focust op het creëren van een context die een krachtige vorm van erkenning mogelijk maakt. Michael White noemde deze manier van werken met ‘buitenstaandergetuigen’ (‘outsider-witnesses’) één van de meest krachtige vormen van werken die hij kende. Dit is bruikbaar zowel wanneer je meestal met individuen werkt, of met partners, gezinnen, andere betrokkenen, met teams, met groepen, met gemeenschappen.
De manier van interviewen die Michael White hiervoor ontwikkeld heeft, maakt een vorm van erkenning mogelijk voor kostbare aspecten van haar of zijn leven, persoon en/of relaties. Deze vorm van interviewen is zo gestructureerd dat een vorm van erkenning mogelijk wordt die anders is dan bepaalde populaire vormen van erkenning (applaus, bevestiging, raad geven, levenslessen aanreiken).
Deze vorm van werken
- ondersteunt de ‘tegenverhalen’ uit mensen hun leven en draagt bij tot een levendiger en echter besef van bepaalde aspecten van wie men is,
- geeft mensen meer opties tot actie,
- kan ook de getuigen de ervaring geven van bewogen te zijn,
- kan mensen het gevoel geven van een verbondenheid rond bepaalde waarden.
Dit kan geïntegreerd worden in gesprekken waarbij naast de cliënt anderen aanwezig zijn, of kan aanleiding zijn tot één of meerdere bijeenkomsten die er speciaal voor opgezet zijn.
Deelnemingsvoorwaarde:
Deelnemers dienen reeds een introductiedag gevolgd te hebben (Empowerment: enkele gesprekstechnieken uit de Narratieve Therapie).
Waar en wanneer:
- We gebruiken een lokaal in Kortrijksesteenweg 500, 9000 Gent, +32(0)9.245.59.95 (= Blauwe poort, stappen naar tuin en dan links). Dit ligt op 600 meter van station Gent-Sint-Pieters.
- Op vrijdag 29 januari 2016 van 9u30 tot 16u30.
Prijs en inschrijving:
Inschrijving gebeurt door een e-mail te sturen (naar johan.inge@mac.com) met je naam, adres en telefoonnummer.
De inschrijving is definitief na betaling van 95 € op rekeningnummer 501-3405532-11 op naam van Johan Van de Putte, met als referentie 'NT 29/1' (IBAN: BE 30 501340553211; BIC: DHBNBEBB). Hierin is drank en broodlunch inbegrepen.
Annuleringsvoorwaarden: tot 15 januari 2016 ontvangt u het verschuldigde bedrag terug. Daarna vindt geen restitutie meer plaats. U kan dan wel iemand in uw plaats laten gaan.
Johan Van de Putte (licentiaat psychologie) werkt als psychotherapeut. Hij volgde opleiding bij Michael White en behaalde het 'International Post Graduate Diploma in Narrative Approaches to Therapy and Community Work' aan het Dulwich Centre in Adelaide (Australië).